Maar liefst 35 miljoen keer kijken mensen maandelijks op Funda, op zoek naar hun droomhuis of kantoor. Ongegeneerd online binnengluren was nog nooit zo populair. Hoe zitten de medewerkers van funda er zelf eigenlijk bij? Dit is je kans om binnen te kijken bij het bedrijf achter de grootste huizensite van Nederland! Wij hebben vorig jaar het interieur van het splinternieuwe Amsterdamse kantoor aan de Piet Heinkade ontworpen volgens het concept ‘Welkom in onze straat’.

 

Funda is de online etalage van makelaars en groeide de laatste jaren niet alleen qua bezoekersaantallen, maar ook qua team. Een nieuwe huisvesting was noodzakelijk. Aan ons de eer om het 2000 m2 tellende nieuwe kantoorpand in Huys Europa, met uitzicht op het IJ en vlakbij Amsterdam Centraal, volledig in te richten. In oktober 2014 startte de ontwerpfase en in samenwerking met Vega Projects is de realisatie in juni 2015 voltooid.

Bij de zoektocht naar een nieuwe woning staat de straat vaak centraal; het is de voornaamste zoekopdracht op funda. De straat werd daarom het uitgangspunt in het interieurontwerp. Mensen lopen, fietsen of rijden er, ontmoeten elkaar, zitten buiten op het plein of wonen en werken er. Straten zijn voor iedereen toegankelijk en bieden een basis én overzicht in de buurt. Deze elementen van beweging en rust, interactie en individu zijn in het interieurontwerp geïntegreerd. De open plattegrond biedt overzicht, afzonderlijke ‘huisjes’ dienen voor overleg of individueel werk, het ‘fundaplein’ is er voor ontmoetingen en de nodige dosis fun!

het concept: welkom in onze straat!

Het concept: welkom in onze straat!

Basiselementen in het ontwerp zijn tijdloze en sterke bouwmaterialen als beton, (bak)steen en hout: een groeiend bedrijf als funda vraagt om een stevig fundament. In het ‘straatplan’ is uitgegaan van de honderd medewerkers die het bedrijf nu telt. Door te werken met open structuren, aangevuld met brainstormruimtes en stilteplekken is er goed overzicht. Dit wordt hier en daar gebroken door de houten ‘huisjes’ met glazen wanden waarin (groepen) mensen zich afzonderen voor overleg. Een aparte ruimte met glazen scrumborden faciliteert de dynamische werkmethodiek.

Door echt goed te luisteren naar onze wensen en nauw samen te werken is DOEN erin geslaagd een concept neer te zetten dat naadloos aansluit bij onze identiteit en behoeften. Al tien maanden lang lopen we elke dag met een brede glimlach het kantoor binnen. We gaan dan wel naar ons werk, maar eigenlijk komen we thuis.

Marc Duijndam, CEO van Funda

Straatplan: sterke materialen, open structuur en speelse ruimtes

Het ‘fundaplein’ met brasserie staat centraal als ontmoetingsplek en biedt zicht op de kade en het IJ. Dit ‘buitengevoel’ wordt versterkt door de integratie van groen op diverse plekken, bijvoorbeeld met verticale (muur)tuinen en grote planten. Omdat het bedrijf regelmatig presentaties geeft is hiervoor een trapvormige tribune gecreëerd. Tijdens de lunch of koffie zitten de mensen aan picknicktafels of op schommels. Óf ze spelen pingpong, tafelvoetbal en op de playstation. Grote open kasten van onbewerkt staal en hout scheppen geborgenheid binnen de hoge open ruimte en zorgen voor een huiskamersfeer.

Het nieuwe kantoor van funda is functioneel opgezet, met aandacht voor de verschillende manieren van werken die het bedrijf hanteert. Toch ademt het interieur een knusse en bijna huiselijke sfeer dat naadloos aansluit bij de identiteit van het bedrijf achter de grootste huizensite van Nederland.